Blaž: miselni vzorec o negi dojenčka

Nekaj mesecev pred rojstvom Blaža sem začel zbirat nasvete o negi novorojenčka. Spoznanja sem organiziral v miselni vzorec.

Predlagam, da si pregledovalnik odprete v novem oknu (ikona \”Popout\” v desnem spodnjem kotu miselnega vzorca). Odprete pa lahko tudi celo sliko.

Slika je nastala na osnovi dokumenta Blaz.xmind, ki ga pogledate s programom za izdelavo miselnih vzorcev XMind. Ta vam omogoča, da zaprete posamezne veje za boljši pregled, odprete pripete dokumente in zapiske ter dodate ali preuredite kakšno vejo.

Pridite še kdaj na ogled, saj je miselni vzorec živ, med drugim tudi po zaslugi Alenke, ki je prispevala veliko znanja, in Žige, ki je pomagal pri izdelavi in strukturi miselnega vzorca.

9 Responses to “Blaž: miselni vzorec o negi dojenčka”

 1. alenka says:

  Hej, da še tukaj najprej pohvalim miselni vzorec. Sta si dala dela :). Po pravici povedano se bosta veliko učila sproti, še vsak se je in vsak potem tisto kar sliši od drugih, prebere in kar se nauči recimo v šoli za starše, prilagodi svojim potrebam. Tako da vse kar bom tu zapisala je zgolj osebno mnenje naših lastnih izkušenj z Nitko in nikakor ne pomeni, da bo to najboljše tudi za vajinega Blaža ali za našega drugega čmrlja.

  Nekaj stvari v povezavi z oblačilci ter z uporabo kozmetike za dojenka je zapisanih na mojem blogu: http://blog.pef.uni-lj.si/zalenka/kaj-bom-in-kaj-ne-ko-bom-naslednjic-mama/.
  Tukaj bi edino lahko še dodala, da smo namesto difissan kreme potem začeli uporabljat penaten kremo (samo ob vneti riti), ki se enako ali celo bolje obnese in se jo dobi v muller-ju, dm-u ali v lekarni. Pod vse ostalo pa se lahko samo še enkrat podpišem brez pomislekov.
  Predvsem pri nakupu oblačilc zelo pazim oz ne kupim prav nič kar ne zadostuje zapisanim pogojem pa je lahko še tako luškano, ker vem, da ne bom nikoli ali pa le 2x oblekla otroku. In še ena stvar glede katere je tudi zelo zelo deljeno mnenje, če malo prebiraš. To je št. oblačilc, ki jih kupiš za začetek. Nasvet v šoli za starše (vsaj v letu 2007, ker sedaj itak ne bova še enkrat hodila) je bil, da za začetek kupiš 62 in nikakor ne rabiš 50 in 56. Vse to prav zares drži, če rodiš na štajerskem koncu, kjer je že v porodnišnici “obvezno” široko povijanje (vsaj z eno plenico če ne z dvema) in to potem svetujejo oz. narekujejo tudi vsi pediatri do starosti 3. mesecev. V Lj otročku že v porodnišnici naredijo UZ kolkov in če so 1A, potem se ne povija široko. Seveda ena ali dve dodatni plenici zloženi na 4 dele pomenita kar nekaj cm v dolžino in potem bodi ali žabice št 50, in verjetno pri dveh plenicah tudi 56, odpadejo. Nitkin kompletek za iz porodnišnice je bil velikosti 56 in nogice od žabic so se začele praktično tam, kjer so bili prstki od nitkinih nogic, skratka vse je viselo iz nje. Pa ni bila ne drobna ne kratka, ampak 50 je dejansko velikost, ki ustreza otrokovi velikosto 50cm. Ok, so tudi razlike med firmami oblačilc, ki jih kupiš. Včasi so te kar precejšnje. Da ne bo tokrat vse štrlelo, sem kupila kompletek št. 50 :).

  Toliko o oblačilcih …
  Nadaljevanje sledi 🙂 (Janez a boš moderiral in brisal moje predolge komentarje? :))

 2. alenka says:

  Nadaljevanje 🙂

  Kozmetika:
  spet nekaj nam uporabnih zadev na mojem blogu :).
  Sicer pa predvsem se mi zdi odvečno kupovanje vnaprej vsega kar svetujejo v šoli za starše. Tako smo npr. pri nitki kupili praško pasto, glicerinske svečke za zbijanje vročine, navadno hladilno mazilo, daktarin, canesten in še kaj, popolnoma brez potrebe, ker imajo te zadeve precej kratek rok trajanja in so do takrat, ko smo jih rabili itak imele pretečen rok. Glede na to, da so danes lekarne odprte dan in noč tokrat teh zadev ne kupujemo na zalogo, ker smo več ali manj vse še zaprte vrgli proč.
  Od nujnega bomo tokrat obdržali sledeče:
  *galavita baby kremo (enako kvaliteten je tudi bebival, vendar dražji) namesto hladilnega mazila (BTW galavita je nova v sloveniji, je pa to krema, ki jo izdelujejo v MK in mi jo je prej nosila Irena, sedaj pa jo eden uvaža v slo in se imenuje Galavita baby, lahko se naroči preko spleta)
  *bepanthen bomo kupili po potrebi. Po dosedanjih izkušnjah je galavita lai bebival kakovostnejši od bepanthena
  *calpol sirup za zbijanje vročine (po potrebi bomo kupili svečke, ki imajo kratek rok trajanja)
  *nepogrešljiv je aspiratorček za nos (pri nakupu pazi, da vzameš takega, ki ima čimmanjši un del za v nosek, ker je dojenčkov nosek res majhen :)). Mi imamo narhinel in je super. Je ročni, potegneš z usti. Pri novorojenčku si ne bi upala uporabit unega na sesalec.
  *fiziološka raztopina (nivea nassen frei in ampule po 10ml za čiščenje noska, popka, učkov …). Kasneje je zelo fino za nosek sterimar fiziološka (po pol leta ali še malo kasneje), ki je pod pristiskom in res dobro prepuca nosek.
  *zloženci (cela škatla) za čiščenje popka
  *namesto vate za umivanje krpice (lahko toto, nam veliko boljše pa so krpice za umivanje iz mullerja)
  *vlažilni robčki (bilokateri :)). Nam se dobro obnesejo in so cenovno zelo ugodni belo pakirani robčki iz DM-ja (brez barvil, imajo zelo dober eko test)
  *suhi robčki (čimmehkejši) za osušitev ritke (mehki in poceni so hoferjevi ali mullerjevi)
  *ščipalček za nohtke (lahko kupiš kasneje, nohtke prvič strižeš okoli 1 meseca, mi smo BV kupili škarjice, ki jih ne uporabljamo in smo veliko bolj zadovoljni s ščipalčkom)*glavniček (krtačka in za temenca) – vse lahko kupiš naknadno, predvsem krtačke nimaš kej rabit, če otroček nima res veliko las 🙂
  *mandljevo olje – ja, ampak obvezno lekarniško, ki je brez parfumov in barvil (namažeš gubice po kopanju oz umivanju, tudi fajn za masažo dojenčka)
  *šampon (na začetku bolje trdo milo – dokler umivaš in ne kopaš, mustela trdo milo je super, za kopanje pa nam najboljša weleda (muller ali merkator hipermarket, tudi lekarne))
  *igračke – vsaj prvi mesec nimaš kaj rabit. Da jih res porajta – okoli 3. meseca (mislim igračke za v banjo), sicer pa kake mehke, lahko glasbene igračke na poteg živih barv. Rdeča je barva, ki jo otrok najprej zazna. Ne kupuj igračk, ki niso živih barv, ker jih otroček do 3. meseca sploh en bo videl.
  *banjica – spet lahko doktoriraš, predvsem pa se prilagajaš prostoru, ki ga imaš v kopalnici. Banjica naj bo čimvečja in brez raznih oblik na katerih naj bi otroček lepo ležal, ker ta ti bo prav prišla samo prvi mesec. Ravno dno je najboljše. Če nimaš površine kjer bo banjica stala, je zelo fajn podtavek oz stojalo – tukaj imaš vse sorte cigu migi tako da je pametno gledat, da bo banjica res stabilna, ker pri 4 mesecih zna bebica že zelo živahno uživat v banjici.
  *zelo dobre so tudi brisačke, ki imajo zaščito za glavico (otroške brisače za kopanje). Te naj bodo čimvečje, ker jih hitro preraste (vsaj 80×80)
  *razkužilo :). Pri nitki ga nismo nikoli imeli. Preveč razkuževanja itak škodi. Otrok mora čimprej priti v stik z okoljem v katerem živi. Edino pametno se mi zdi, če ga imaš zato da si obiskovalci razkužijo roke, ko pridejo na obisk, ampak za moje pojme je dovolj, če si roke umijejo. Pri nas si jih niti to niso :). Bolni in prehlajeni pa itak nimajo kaj iskat okoli novorojenčka 🙂

  Recimo da je to to … verjetno pa sem še kajpozabila 🙂

 3. alenka says:

  Nadaljevanje drugič 🙂

  Komentar na “sekcijo” buden sem:
  *ležalniček je res fajna zadeva. Pri tokratnem nakupu (prvič sposojen) smo zaradi izkušenj pazli predvsem na to, da se popolnoma poleže (tako ga lahko uporabljaš že čisto od začetka) ter da ima dodatno podlogo za novorojenčka, ki prepreči, da bi otročku glavica omahnila na eno stran in bi se čudno zvil v njem. Razmišljali smo o vibri (v primeru krčev), ampak po prebranem se vibraodsvetuje zaradi enakomernega tresenja hrbtenice, ki je menda drugačno kot če otročka z vozičkom pelješ po makedamu (ki je v primeru krčev priporočljivo, ker tresenje pomiri želodček in trebušček)
  * o oblačilcih sem napisala še v prvem komentarju :). Edino lahko tu zraven še dodam, da pride prav kar nekaj tetra plenic (tudi če ne poliva), ker jih poleg podlaganja na previjalni, kopanja, podlaganja pri dojenju, uporabljaš še v vozičku (podložiš glavico, za brisanje možnih bruhic, za senco čez strehico), torbi za previjanje (podlaganje, brisanje) in še kje. Če pri tem upoštevaš, da jih na začetku pereš ločeno od vajinih zadev in prekuhavaš, potem pride ceneje, da jih kupiš en paket več, kot da pereš 1/4 stroja vsak drugi dan :). Seveda pa jih po potrebi lahko kupiš kasneje.
  *duda (hmm tukaj nisem ziher, tokrat jo bom imela s seboj že v porodnišnici, ker os me prvič malo čudno gledali, ker je nisem imela. če je otrok ne bo potreboval, mu je ne bom dala). Glede dude je spet cela znanost. Naša P j svetovala zaradi oblikovanja čeljusti in kasnejšega izraščanja zob, da je cucelj pri dudi čimmanjši. Avent npr ima tako velike, da ne vem, kam jo daš novorojenčku. Mi bomo imeli, tako kot pri Nitki, okroglo chiccotovo 0+. Une oblikovane je naša P odsvetovala.
  *priponka – je fajn, ker ti sicer duda takoj leti po tleh, ker jo dojenček izbaci (tukaj je pomembno zame, da je mehka, ri nas se je super obnesla priponk aiz mullerja s plastičnim pripenjalom). Odsvetuje se vsaka, ki ima verižico, ker se ta kaj hitro lahko razdre in otroček poje košček in se lahko zaduši. Osebno mi tudi niso všeč tiste, ki imajo kovisnko zapiralo za pripenjanje, ker se mi zdi za novorojenčka pregrobo.
  *igračke – Janez prosim pošlji priponko 🙂
  Po izkušnjah kot sem napisala – žive barve, na začetku preproste igrače. Nitka je v prvih mesecih bila čisto navdušena nad doma narejenim rdečim cofom, ki je bingljal nad njeno zibko 🙂

 4. alenka says:

  Previjanje:
  *glede previjalne se ne bi mogla bolj strinjat z napisanim :). Če se le da v kopalnici, kjer je voda na dosegu roke, ker jo je zoprno vedno nosit v prostor s previjalno. KO pa je otroček malo večji pa ti jo itak polije.
  *podloga – mehka in taka, ki se da fajn obrisat. Na začetku imaš itak vedno čez tetra plenico
  *predali – ja čimveč, da imaš notri vse potrebno za previjanje (plenice, krpice za umivanje, kremice, tetra plenice, ker se tako rad polula, ko je odvit, kako oblačilce v primeru da se izkaže, da je plenička spustila ali pa je bruhnil …)
  *plenice – glede velikosti – začeli smo z 1-ko (nemški pampers ali muller – ponucali 2 paketa, nato smo šli lahko že na 2-ko). Od trojke dalje bomo ziher šli iz mullerja na hofer, ker nam je še boljši. Pri nitki smo dolgo kupovali pampers active fit, ki so super, ampak občutno predrage glede na današnjo kvaliteto mullerk (takrat so ble slabše). Sicer nemške pamperske dobiš tudi drugje (npr e-leclerc, včasih mercator, dm …), vendar moraš vedno pogledat, da ne vzameš poljskih. Kaj je razlika? – nemške niso beljene s klorom, poljske pa so in klor zelo nažira kožo in povzroča opečeno rito. Navadno so vsi multipaki poljski, tako da naj te tam ne zavede cena.

  Ostalo sem že komentirala 🙂

 5. alenka says:

  Otroška soba 🙂

  * spalnica na začetku itak :). Zibka ali posteljica, kjer lahko pregradiš del za novorojenčka. (zakaj je posteljica kot taka (če ne moreš pregradit) odsvetovana takoj na začetku bodo vse povedali na šoli za starše :)). Če bi postelico kupovala, bi kupila tako, ki se nastavlja po višini. Priročno se mi zdi tudi, da lahko kasneje ven vzameš nekaj prečk, da lahko otroček, ko se prebudi sam ven zleze.
  *tapeciranje – lahko kasneje, ker novorojenček še ne zazna. Sicer pa nalepke, ki se dajo odstranit so super – veliko ceneje v obiju kot BC ali pikapoki 🙂

  Spanje:
  *varuška – huh imaš vsa čuda tehnike. Osebno nismo nikoli rabili dvosmernega signala, še manj video nadzor. Ko začne jokat greš itak pogledat kaj je, navadno se samo ob glasu otroček itak ne pomiri. Stvar osebne presoje in seveda stvar otročkovega karakterja. Osebno nisem za preveč “kakršnihkoli signalov” v sobi, ker je vse to neko sevanje. Za prazne baterije ima vsak, akumulatorske baterije obvezne, ker sicer jih ful pokuriš.
  *zibka – lahko uporabiš košaro – ja, če je le ta s popolnoma ravnim in trdnim dnom. Drugo je ali košaro vedno prenašaš gor in dol. Vbloku verjetno ja, jaz sem voziček s košaro vedno puščala spodaj, že tako imaš en kup stvari za nest, ko se odpravljaš na sprehod. Upoštevajoč, da se oblečeš največkrat z otroškom v naročju, neseš otročka in vse potrebno zanj + kako flaško vode zase – hmmm si že tovorna mula :). V bloku je vrjetno drugače, ker imaš lift in voziček itak vedno pripelješ v stanovanje pa tam vse natovoriš in greš.
  HMMM rabiiiiim lift 🙂 🙂

  Hranjenje:
  *GH se začne uvajat okoli 6 meseca. Do takrat ne rabiš nobene posode in nič, ker boš potem, ko boš imel nekaj izkušenj s svojim dojenčkom, veliko pametneje kupil 🙂
  *namesto krp lahko sedaj uporabljaš tetra plenice, ker jih drugje manj rabiš
  *električni kotliček za vodo – za moje pojme čisto odveč. Vodo prevreš 1x n dan in jo imaš lepo vročo v termoski, del pa hladne v posodi v kateri si jo prevrel in brez problema namešaš pravo toploto – najsibo za mleko, če uporabljaš mlečno formulo ali kasneje za pripravo GH obroka.
  * slinčki – za GH jih kupiš kasneje, ker rabiš večje in super so taki, ki imajo spodaj polivinil, sicer gre vse skozi (ali vsaj dvojno plast blaga). Za začetek, če otroček malo poliva ali za male bruhice – mali slinčki
  *mi bomo tokrat imeli za vsak slučaj pripravljeno eno flašico in cucelj št 1 ter par potovalnih dozic aptamila (pri flašicah in cucljih verjetno ostajamo kar an aventu, ker se je dobro obnesel pri nitki, pohvalijo tudi tomeetipija), če slučajno zopet ne dobimo pravega sesalčka 🙂

 6. alenka says:

  No pa sem pri zadnji “sekciji”. Priznaj, da sem se res potrudila 🙂

  Glede vozičkov smo se že pogovarjali. Različni ljudje, različne potrebe. Osebno sem zadovoljna z buzzom. Če samo na kratko še komentiram tvoje drevo:
  *teža – se strinjam, čim lažji, ampak pred tem je kvaliteta oz udobje za dojenčka (marele osebno ne bi nikoli kupovala za novorojenčka) – seveda če misliš vozičkat 3x na teden po pol urce BP, mi smo z vozičkom bili pri nitki zunaj v povprečju vsaj 2 urci dopoldne in še 1-2x popoldne po urco ali več. Rada je notri tudi spala, tako da je voziček zame zelo pomemben. Kot drugo pa je pomemben, če mamica dela veliko km, tudi zanjo. marele nimajo možnosti nastavitve ročaja po višini, navadno imajo levo in desno držalo ne pa čez in čez, so veliko manj okretne in težje za usmerjanje in prehajanje iz višjih na nižje površine in obratno.
  * košara – jaz sem za. pri poletnem otročku ni nujna, vendar nisem takrat ob vsej znanosti, ki sva jo midva naredila, našla nobenega drugega voza, ki bi imel zares dobro kombinacijo športnega dela, ki se ga da prilagodit v košaro, zato je bila najboljša izbira taka, kjer je košara ločena. To seveda potem nekaj zniža težo celega voza. Naklon naslonjala – košara obvezno trdna in ravna, športni del od ležečega do sedečega. Buzz ima le 3 položaje (ležeč, polsedeč in sedeč) – sprva sem mislila, da bo premalo pa nisem nikoli pogrešila več možnosti.
  *kolesa – se strinjam prav z vsem, edino ni nujno, da je manj prostora spodaj (če primerjam prostor vajinih dveh vozičkov, ki ju imata v ožjem izboru. PP uno ima sicer večjo košaro, ampak nameščeno zelo nepraktično, ker je previsoka in lahko notri daš le ful ozke zadeve – andrejevi sestrični sem zadnjič dala eno darilo v škatli, ki je bila visoka cca 6cm in je ni spravila notri. Pri buzzu je spodnja košara manjša, vendar je v višino in iz obeh strani ful več prostora, tako da nikoli ni bil problem stlačit polne vrečke špecarije spodaj. Poleg tega imaš torbo zadaj, ki ejpraktična zato ker se zapre, sploh če vozičkaš po makedamu ej fino, da je kaka tetra plenica in flašica in še kaj tam notri.
  *glede sprednjih koles – absolutno vrtljiva. Meni osebno je dobro, da lahko sprednje kolo fiksiram z nogo in se ne rabim sklanjat kot je to bilo za časa najinega nakupa pri večini ostalih vozov. čim zapeljem na makedam ali na travo samo pohodim spredaj in je.
  *zavore – sem vse napisala. Meni osebno zadostuje centralna nožna zavora na kolesu. Zakaj in kdaj bi rabil za posamezno kolo pa ne vem???
  *glede zložljivosti – važno da gre v avto, sicer pa večja zložljivost vedno pomeni manj udobja (marela vs klasičen voz)
  *dodatna oprema – se strinjam s košaro spodaj. Obešala za vrečke pa so nepraktična, ker so vedno zadaj in potem je vedno nevarnost da se voziček nazaj kipne, poleg tega se brcaš v vrečke.
  *konkretna modela – sem vse komentirala edino na vprašaj pri buzzu lahko sedaj približno odgovorim. Z modelom 2008 dobiš poleg tanko prevleko, tako da gre prevleka s peno cela dol (enako kot pri starem buzzu) in se natakne tanka in zračna prevleka. Ker je tanjša je tudi dlje uporabna za večjega otroka, če se bo BlaŽ pri 2-eh letih še hotel vozičkat :). Glede vodljivosti je meni trikolesnik (verjetno ker sem ga vajena) bolj vodljiv od Uno-ta, ki sem ga sprobala s 5-mesečno punčko v njem. Je pa 3-kolesnik malo manj stabilen, če recimo pelješ po obratno nagnjeni površini kakor so kolesa, ker je spredaj ožji. To je pri nas problem na nekaterih mestih ker so pločniki narejeni tako neumno 🙂

  Zdej sem pa končala. Me zanima, kdo bo bral vsa ta moja čreva :), predvsem pa kdo bi mi zdele prišel bajto pospravit :)???

 7. Janez says:

  Alenka, hvala za vse tole. Sem prebral, nekaj časa bo pa trajalo, da dopolnim miselni vzorec (ugotavljam, da bo treba narediti kategorizacijo po starosti otročka). 🙂

 8. alenka says:

  sem vse lepo ponovno prebrala z vsemi dopolnili in vidim, da sta tudi že nekoliko razmišljala, kaj rabimo za v porodnišnico – pa ne le za otročka, pač pa tudi za mamico. Saj vam bodo na šoli za starše lepo zlistali cel seznam, pri čemer mam spet nekaj komentarčkov. Pa ker bodo koristili tudi meni, jih bom zapisala kar tukaj in po potrebi pošpegala, ko bomo na tem, da pripravimo torbo za v P.

  Torej seznam za bebico(svetujem, da prinese možek, ko pride iskat mamico in novorojenčka, ker nima smisla, da stvari v torbi pod posteljo, ke rni placa vidijo tam vse dneve):
  + 3 tetra pleničke (če ni treba široko povijat, je popolnoma dovolj ena ali dve, npr za brisnje bruhice, eventuelno še kot podloga v lupinici)
  + 2 plenički za enkratno uporabo (ne vem zakaj dve – mogoče če ti prvo polula ravno ko jo podložiš ali pa si preveč štorast :))
  + 1 povijalna plenica (odpade, če bo otroček imel bodi)
  + 1 spodnja majčka na preklop (odpade, če boste oblekli bodi)
  + 1 štumfki oz mehki copatki
  + 1 kapica
  + 1 dekica
  + 1 kompletek zgornjih oblačil
  + lupinica

  Za mamico:
  + osebna higiena (zobna pasta + krtačka, glavnik, elastike za spenjanje las če so dolge, šampon za lase in telo – slednji – deo intim, just, deodorant – priporočljivo je uporabljat nekaj brez vonja – zaradi novorojenčka)
  + higienski vložki (načeloma so vedno na voljo v porodnišnici (prvi dan ta veliki – super, potem pa klasični v kopalnici – slabši), so pa veliko boljši vir nature (dolgi za začetek in krajši s krilci za doma kasneje)- v ŠS svetujejo vir 80 – smotani če si šivana, ker se ti vata zatika med šive in tudi sicer sem jaz bila ful ful zadovoljna z vir nature, ki pa so tudi konkretno dražji, kar nekaj si jih nabavi tudi za prve tedne doma)
  + prsne blazinice (v porodnišnici jih nisem potrebovala, ne rabiš modrčka, razen če ti ful teče mleko) – za doma so bile v nitkinem času veliko boljše od toto dm-ove blazinice. stvar se je lahko spremenila.
  + lanolin za bradavice če je mali ful sesalček in ti razpokajo, lahko tudi bepanthen, vendar je manj učinkovit
  + nogavičke (če je hladno in te zebe v noge – poleti ti bo po vsej verjetnosti vroče :))
  + mobitel + polnilec
  + za domov naj prinese možek ob odhodu) – oblačila, modrček za dojenje, sp. hlače – lahko kupiš tudi mrežaste kot jih dobiš v porodnišnici (sanolabor) – če dobiš šive, potem omogočajo boljše zračenje kože.
  + potem so pa še papirji (osebni dokument, poročni list, potrdilo o ŠS – oče)

 9. Ursa says:

  No, sem šla še enkrat skozi seznam in moram reči, da je veliko enostavneje, kot je videti. Tako da če se je kdo slučajno prestrašil (kot sem se jaz) po branju tvojega miselnega vzorca – res ni tako grozno kot zgleda! 🙂

  Soimeli pa v naši porodnišnici za dojenčke za matere brez mleka take obroke za enkratno uporabo. Imaš dozico formule in zapakiran cucelj. To dvoje potem priviješ skupaj in nafutraš dojenčka. Oboj potem odvržeš. Zelo potratno, vem. Ampak tako so se pač izognili sterilizaciji cuclja. Sej mogoče pa pošljejo nazaj proizvajalcu, pa ta sterilizira in ponovno zapakira. Čeprav dvomim.
  No to samo kot zanimivost.

Leave a Response

Blaž

Miselni vzorec za novorojenčka

Leave a Response