Hišica za netopirje

V soboto zjutraj je Blaž zajavkal nekaj v smislu, da mu je dolgčas in da ne ve, kaj bi počel. Pa sem ga vprašal, če bi naredila hišico za netopirje. Takoj je bil za in po zajtrku sva se odpravila v trgovino po material.

Kupila sva ploščo iz lepljenega lesa (boljša bi bila sicer vezana plošča, pa ni bilo operaterja na oddelku za razrez lesa), smrekovo letev 20×44, zaščitni in barvni premaz, čopič (malo prevelik za v kantico pomakat), zastirko, večje risalne žebljičke in lesne vijake.

Doma sva se takoj po kosilu lotila najprej razreza. Ploščo sem razrezal na tri dele (zadnji del, sprednji del in strešica), potem pa sprednji del še obrezal v podobo navzdol obrnjenega netopirja. Motiv sem najprej skiciral na papir, pri čemer sem se opiral na slikice z interneta in na razmerje zlatega reza. Na plošči sem nato s svinčnikom zarisal ključne točke motiva in jih kar prostoročno povezal. Sledilo je obrezovanje z vbodno žago in z nekaj pomoči vrtalnika. Motiv spodnjega dela kril ima v hišici tudi svojo funkcijo, saj omogoča zračenje in temperaturni gradient, kar naredi hišico privlačnejšo za netopirje.

Še isti dan sva uspela nanesti tudi dva impregnacijska nanosa, barvni premaz pa je sledil v nedeljo po kosilu. Blaž je bil popoldne že zelo nestrpen, da bi nadaljevala z naslednjim korakom, a barva še ni bila dovolj suha, zato je moral nejevoljno počakati na ponedeljek popoldne.

Blaž nanaša barvni nanos

Blaž nanaša barvni nanos

V ponedeljek sem zrezal zastirko, jo napel z nekaj risalnimi žebljički en kos na zadnjo ploščo, drugi kos pa na sprednjo ploščo. Blaž je potem zabil še dodatne žebljičke. Sledilo je nanašanje silikona na vse spoje in sestavljanje vseh delov v hiško. Prve vijake sem privil jaz, ostale pa Blaž.

Pribijanje mreže z žebljički

Pribijanje mreže z žebljički

Vijačenje

Vijačenje

Potem je hišica stala do naslednjega vikenda, ker sem malce zbolel, tako da sem šele v nedeljo izdelek fino prebrusil in z Blažem sva nanesla še en sloj laka. Tu sem naredil tipično amatersko napako, tako da se zdaj pozna nekaj barvnih srag, ki so stekle z reže za zračenje.

Ponosna izdelovalca hišk za netopirje

Ponosna izdelovalca hišk za netopirje

Čez dva dni sem šel na morje urejat montažo klime in takrat sem hišico za netopirje montiral na južni zid vikenda.

Hišica na hiši

Hišica na hiši

Meni zgleda zelo kulsko

Meni zgleda zelo kulsko

One Response to “Hišica za netopirje”

  1. mami-babi says:

    Meni se tudi zdi kulsko. Edini problem bodo tiste srage. Netopirje bodo morda tako zelo motile, da bodo rekli:”Naa, tlele pa ne gremo, je zafušal!” 🙂
    Čestitke umetnikoma oz mojstroma.

Leave a Response