Feferončki

Ko v Sparu začnejo prodajat zemljo za rože, je čas, da začnem s kalitvijo novih feferončkov. V tem članku so opisane izkušnje, ki sem jih pridobil z gojenjem do sedaj.

Kalitev

Kalim kar v lončku oz. posodi, kjer bodo feferončki rasli, lahko pa jih damo tudi v banjico od sladoleda, če jih bomo kasneje presajali. Namočim zemljo, z zobotrebcem zabodem luknjico in notri spustim eno seme. Globina naj bi bila enaka velikosti semena (torej milimeter ali dva). Včasih sem dajal po dve semeni v isto luknjico, da sem povečal verjetnost, da vsaj eno vzklije. Vendar je potem gneča in bi jih moral porezat stran. Lonček pokrijem s folijo, da ohranim vlažnost ter dam za en teden na toplo (idealno nad 25 stopinj C) in temno mesto.

Rast

Sprva rastejo poganjki kar v sobi na okenski polici, ko pa je zunaj vsaj 5 stopinj nad ničlo vso noč, gredo na balkon. Dobro bi morali uspevati tudi v sobi, vendar imajo radi sonce, zato jih dam ven. Sapica jih tudi utrdi, da zrastejo bolj močni in zdravi. 🙂

Feferončki so mi dobro rasli v vsakem lončku in na različno gosto posejani. Res pa zrastejo večji, če imajo več zemlje (torej manjša gostota in večji lonček).

Zalivam jih na dva do tri dni, saj potrebujejo kar veliko vode. Poleti jih moram zaliti na vsak dan kar obilno – vročina hitro vzame majhni količini zemlje vso njeno vlago. Feferončki so sicer odpuščajoči – če zamudim kak dan, ovenejo, pa se po obilnem zalivanju spet poberejo. Pazim pa nanje med cvetenjem in rastjo plodov, da ne ustavljam rasti. Enkrat na teden gnojim s tekočim generičnim gnojilom, ki ga dam pa malo manj, kot je predpisano na embalaži.

Cvetenje

Cvetijo toliko časa, dokler niso oplojeni (tudi več tednov). Ker ni čebel na balkonu, jih moram ročno poseksat. 🙂 Z vatirano palčko malo raznesem pelod sem pa tja med cvetovi. V dveh, treh tednih bi že morali začeti rasti plodovi. V tem času je rastlina precej občutljiva, zato moram vestno zalivati. Če jih več dni pozabimo zaliti, se plodovi posušijo in odpadejo. Začne se novo cvetenje, tako da ni tako hudo, vendar se žetev prestavi za kak mesec ali dva.

Plodovi

S plodovi je rastlinica zelo luškana, saj štrlijo navzgor. Ena rastlina ima med 10 in 20 feferončkov. Naprej zrastejo 2 do 3 cm v dolžino, potem pa gredo od bež barve preko oranžne do rdeče. Takrat jih začnem uporabljati, večino jih pa pustim na rastlini, dokler se ne začnejo sušiti. Ne pustim, da se posušijo na rastlini, ampak jih poberem (s škarjami) in jih dam sušit na peki papir (na radiator, če je že čas kurjave). Nekateri pa jih tudi vložijo.

Okus

Okus sicer ni tako sladek, kot ga imajo kakšne paprike (za to so boljši habanerosi), so pa hudo pekoči. Peče nekje toliko kot omaka Tabasco. Capsaicin, ki povzroča pekoč občutek, je topen v maščobi, zato pijem (mrzlo) mleko, če me preveč peče. Voda ne pomaga! 🙂

Uporaba

S feferončki kuham tako, da jih bolj ali manj na drobno sesekljam in dam v kakšno omako ali k umešanim jajcem. Odvisno od tega, kdo bo jedel, dam med enim in tremi feferončki. Dobro si je umiti roke po sekljanju ali potem ko oberem rastlinico, sicer peče, če si pomanem oči ali se dotaknem ustnic. Včasih me pečejo tudi prsti.

Pekoče olje

Posušenim feferončkom odstranimo pecelj in jih damo v olivno olje, ki smo ga prelili v lepo posodo z ozkim livom. V nekaj tednih olje prijetno peče, uporabimo pa ga za špagete ali ga nakapamo po (že pečeni) pici. Olje hranimo v temi; lahko tudi v hladilniku, a potem se olje strdi.

Radioaktivna jajca

Sesekljamo dva do tri sveže feferončke, malo čebule in peteršilj. Feferončke in čebulo prepražimo na olivnem olju, umešamo dve jajci, dodamo peteršilj in sol ter spečemo. Jed je grozljivo rumeno-zelene barve in peče kot hudič, od tod njeno ime. 🙂

Leave a Response