Eno leto paleo prehrane

Mineva leto odkar sem nehal jesti sladkor ter žitarice in počutim se dobro. Generalno se držim Paleo načrta in najprej so tu moja strnjena opažanja (urejeno približno od dobrih, prek nevtralnih, do slabih), spodaj pa nekatere stvari še malo natančneje opišem.

 • Stabilnejši nivo energije in dobro počutje. Po kosilu nimam zamegljenega uma, dalj časa sem sit.
 • Urejen krvni tlak in holesterol. Prej sem imel malce povišan krvni tlak, zdaj pa je nižji za vsaj 15/15. Holesterol sem imel prej v redu, le HDL je bil prenizek. Zdaj so vse vrednosti v mejah normale (čeprav višje kot prej), trigliceride pa sem si znižal.
 • Stabilizirana teža. Vsaka sprememba prehrane pripomore k hujšanju, ta učinek sem tudi jaz videl na začetku. Toda dolgoročno imam manj nihanja teže kot prej.
 • Enostavna pravila. Vedel sem, da moja sladkosnednost ni dobra zame in večkrat sem poskusil omejiti vnos sladkorja. Žal se je obnesla le stroga abstinenca. Meni dosti bolj ustrezajo enostavna – črnobela – “pravila” kot prehrana, ki jo uradno poznamo kot “uravnoteženo”.
 • Ni več pojavov zgage. A še vedno me tišči v želodcu, če se preveč najem. Posebno sem si zapomnil, ko sem za posladek jedel grozdje; obležalo mi je za par ur.
 • Ni veliko sadja. Sadje je sladko in treba je malce izbirati, kaj in koliko pojem. Banane so bile prej skoraj dnevno na jedilniku, zdaj enkrat na mesec, podobno pomaranče in jabolka. Se pa poleti brezskrbno najem sezonskega sadja brez kakšnih negativnih posledic.
 • Večja občutljivost na alkohol. Morda je to posledica manj pitja, morda večje občutljivosti na sladkor. Vsekakor nemoteča posledica glede na moje (ne)navade.
 • Nekaj mesecev sem občasno pogrešal priljubljene jedi, a razen kakšne sladice zdaj nimam nobene potrebe po recimo pici ali špagetih.
 • Morda malce lene mišice. Vzrok so lahko nižje zaloge glikogena (?), ali pa se premalo gibam.
 • Ni neskončne energije. Dosti ljudi občuti ogromno dodatne energije, ko ukinejo žitarice, jaz pa ne. Še vedno sem zvečer utrujen in velikokrat popoldne zadremam. Morda je to tudi posledica premalo gibanja.

Odrekanje

Vse skupaj sem začel tako, da sem si prepovedal vse slaščice. Glede na to, da nisem zmogel pojesti zgolj piškot ali dva, ampak sem jih jedel, dokler jih ni zmanjkalo, sem spoznal, da moram sladkor popolnoma odrezat – kot alkoholiki. Ukinitev žitaric je prišla nekaj tednov kasneje, ko sem malo prebral o paleo prehrani.

Sprva sem izločitev čutil kot odrekanje, kasneje pa se navadil (ali morda odvadil), da te hrane pač ne jem več. Še vedno sem imel potrebo po sladkarijah, zato sem našel ustreznejše slaščice (temna čokolada, paleo muffin, kokosov oreh, oreščki), vendar sčasoma tudi potreba po sladkanju zamre. Najbolj mi je žal za pico in sladoledom, kar pa se da z nekaj iznajdljivosti potvoriti v paleo načinu. Kruha pa že prej nisem dosti jedel.

Zanimivo mi je bilo po nekaj tednih poskusiti tortico. Tista smetana oblita s sirupom je bila tako sladka, da sem vse skupaj občutil že kot toksično. To mi je dalo misliti, kako zlahka pojemo preveč sladkorja, saj se sčasoma navadimo na sladek okus.

Kar se tiče odrekanja, Attia dobro povzame vse skupaj: so dobre in slabe novice. Dobre so, da ti lahko uspe: shujšal boš, izboljšal si boš zdravje in počutje. Slabe so, da moraš opustiti svoje ideje o tem, kaj je zdravo in kaj ne, in sprejeti to prehrano kot dolgoročno odločitev, ne le kratko dieto.

Maščobe

Paleo prehrana v grobem ravno obrne razmerje pridobljene energije iz ogljikovih hidratov (OH) in maščob. Klasično naj bi jedli tako, da je 20% energije iz maščob, 30% iz proteinov in 50% iz OH; po paleo shemi pa načeloma maščoba predstavlja 50% zaužite energije, proteini 30% in OH 20%.

Največ sogovornikov zanima, kako toliko zaužite maščobe vpliva na krvni holesterol. Naredil sem dva testa, enega v maju (približno pol leta po začetku novega režima), drugega v novembru. Prvi test je pokazal večjo vsebnost holesterola, kot sem ga imel prej (celo malo preko meje), drugi test pa je imel vse vrednosti v mejah normale (čeprav precej blizu zgornje meje). Pri tem sem si izboljšal “dobri” holesterol HDL (prej je bil vedno prenizek) in znižal delež trigliceridov.

Še naprej lahko torej jem kajmak ali kokosovo mast z žlico, zalivam zelenjavo z (nekaterim se zdi) abormalno količino masla in pečem jajca v lužici olivnega olja.

Energija

Morda največje razočaranje zame je, da ne občutim zelo povečanega nivoja energije, o katerem govorijo drugi, ki so izločili žitarice. Morda je krivo, da že prej nisem jedel tako zelo nezdravo, ali pa bi se moral več gibati. Razlika seveda je: po kosilu nisem tako utrujen, kot sem bil prej, in lakota ni nekaj, kar bi me ošibilo. Kak mesec ali dva sem recimo brez problema popolnoma izpustil zajtrk.

Slabe navade

Paleo prehrana mi je super, saj če že grizljam prigrizke, ko mi je do crkljanja, so le-ti relativno zdravi (oreščki, kokos, sir). A po enem letu se izkaže, da za vzdrževanje telesne teže tudi dobri prigrizki niso brez posledic. Po izkušnjah je najbolje, da po službi pojem en obrok najkasneje do 18h.

Hujšanje

Tehtam se skoraj vsak dan, tako da lahko opazim, da imam sezonsko nihanje teže približno 2 kili gor ali dol. Vendar se v treh letih pred paleo prehrano kaže trend počasnega nabiranja teže (recimo dober kilogram na leto). S prehodom na paleo sem trend obrnil: zbil sem tri kile v enem letu (v bistvu 4,5 kg v 9 mesecih, a sem dobil tudi nazaj). Pri tem velja omeniti, da prvega pol leta nisem skoraj nič pazil na količino zaužite hrane.

Kaj torej jem?

Praviloma bi moral jesti čim manj predelano hrano: živali, ki so se redile na paši, ne s krmo iz žitaric; in zelenjavo, ki je pridelana “ekološko” (torej ne v masovni proizvodnji). Žal ne dosegam tega standarda. Jem meso (pretežno govedino in ribe) iz supermarketov, razen svetle izjeme: domače jagnetine. Zelenjava je ravno tako tista običajna iz trgovine.

Pojem veliko masla in jajc (vsaj hlevske reje, a kupljeno v trgovini), nekaj svinjske masti, veliko olivnega in kokosovega olja. Delam slaščice iz mandljev, kokosove moke in zmrznjenih borovnic. Sladkam jih z banano ali kakijem, včasih pa z medom. Redno uživam oreščke makadamija ali mandlje, pojem pa relativno malo sadja.

Poleti si pripravim svoj sladoled (sladka smetana, rumenjaki, sadje in med), naučil sem se pa tudi izdelati crème brûlée.

2 Responses to “Eno leto paleo prehrane”

 1. Ursa says:

  Pomoje še vedno poješ preveč oreščkov? Imajo veliko omega 6, morda pa zato ni energije?

  Za cenovno ugodno govedino proste reje pogooglaj pohorje beef. Naročiš lahko pakete recimo 10kg različnih kosov mesa in vsaj nazadnje, ko sem se zanimala za ceno, ni bilo tako zelo drago. Še posebno fino je, če vzameš jetra takih živali, ki niso nafilane s hormoni, jetra pa so naravni super-multivitamin.

  Morda pa poskušiš poeksperimentirati s krompirjem in boš videl, če bo kaj spremembe v ravni energije?

  • Janez says:

   Pohorje beef sem že poskusil, pride nekaj čez 6 evrov na kg. Meso je mešano (tudi kosti) in paket je 5 oz. 10 kg. V okusu nisem začutil razlike, ali ima vpliv na počutje, pa ne vem.

   Krompir občasno jem, pa ni kaj dosti razlike. Zdaj se bom potrudil, da bom imel trikrat tedensko trening za moč, pa da vidim, kako bo to vplivalo na počutje. Še šprint enkrat na teden mi manjka, ampak to si pa šparam še za kdaj kasneje.

Leave a Response